Skip to main content

Het donker verdwijnt – een special issue van tijdschrift Science over lichtvervuiling

april 30, 2024

Licht is het belangrijkste signaal voor de biologische klok, van mensen en vrijwel alle andere organismen. Maar de eindeloze blootstelling aan licht, inclusief licht in de nacht, is verstorend voor de klok overal in de natuur. Dit thema is één van de onderzoeksthema’s van BioClock. Nu heeft het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science een speciaal themanummer uitgebracht over dit onderwerp. Hier zijn we enorm blij mee want het is een erkenning van dit belangrijke onderzoek. We kunnen de artikelen niet delen, maar zijn zeker de moeite om te lezen. Eén van de artikelen is van de hand van dr. Annika Jagerbrand en Kamiel Spoelstra, de cluster 3 leader van BioClock.

Science heeft ook een podcast gemaakt over: Why it’s tough to measure light pollution: https://www.science.org/content/podcast/why-it-s-tough-measure-light-pollution-and-mental-health-first-aid-course

De artikelen vind je hier: https://www.science.org/toc/science/380/6650


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).