Skip to main content

Eerstejaar-update: Gali onderzoekt het tijdstip van bewegen

april 15, 2024

Promovenda Gali Albalak is iets meer dan een jaar geleden begonnen aan haar onderzoeksproject. Vandaag geeft ze ons een update van wat ze heeft gedaan en nog gaat doen.

Gali: “In allerlei richtlijnen voor een gezonde leefstijl wordt veel gezegd over hoe vaak, hoe lang en hoe intensief je moet sporten om bepaalde gezondheidseffecten te bereiken. Helaas wordt er toch vaak iets vergeten: hoe laat we dit zouden moeten doen. Daarom doen wij nu nog meer onderzoek hiernaar en dan specifiek in relatie tot veroudering. We zijn in 2020 begonnen met een observationele studie waarin we keken naar een gezonde groep ouderen en hoelaat zij meestal bewogen, gemeten met accelerometers (een soort horloges die beweging registreren, red.). We hebben naar allerlei gezondheidsmaten gekeken en zagen onder andere dag meer beweging in de ochtend in verband kon worden gebracht met lagere glucose en insuline waarden en een lagere insuline resistentie. Deze lagere waarden verlagen ook de kans op het ontwikkelen van suikerziekte. In de studie daarna (met bijna 100.000 deelnemers, uit een database) vonden we dat ochtendsport ook in verband kon worden gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten (16% minder) en beroerte (18%) vergeleken met sporten in de middag. Dit zijn geweldige resultaten van onze eerste studies die we ook hebben gepubliceerd en we zijn nu bezig met vervolgstudies.”

Een uitgebreider (Engelstalig) verslag van het onderzoek van Gali lees je hier.


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).