Skip to main content

Werken in de nacht verstoort de biologische klok enorm. Maaike zoekt naar oplossingen

februari 6, 2024

Maaike van der Rhee, PhD kandidaat aan het Erasmus MC onderzoekt sinds het begin afgelopen zomer hoe we de omstandigheden voor ploegendienstwerkers kunnen verbeteren. Dat veel mensen regelmatig in de nacht moeten werken is nu eenmaal grotendeels noodzaak, maar levert veel vervelende gevolgen op voor hun gezondheid en veiligheid. Wat kunnen we hier aan doen? Welke adviezen kunnen we hen geven? Dit is het onderwerp van het project van Maaike en Heidi Lammers-van der Holst. Zij worden begeleid door dr. Linda van Kerkhof en prof. dr. Bert van der Horst.

Wie ben je en wat zijn je hobbies?

Ik ben Maaike van der Rhee, ik kom uit Amsterdam maar heb ook in Duitsland en Ierland gewoond. Ik ben een enthousiaste (amateur) voetbalster en hou van hardlopen. Ik ben heel graag buiten en zodra de zon schijnt, zal ik proberen wat vitamine D op te zuigen!

Wat is je achtergrond?

Na de University College van Utrecht ben ik Brain & Cognitive Sciences gaan studeren in Amsterdam. De Master gaf me de kans heel veel leuke kanten van neurowetenschappen te ontdekken wat goed bij me past want ik ben breed geinteresseerd. Tijdens mijn studie heb in Bremen en Cork gewerkt aan verschillende projecten.

Waar gaat je BioClock project over?

In mijn project werk ik aan het Erasmus MC in Rotterdam en onderzoeken we ploegendienstwerkers. We zoeken naar gepersonaliseerde interventies voor slaap en voeding en we hopen de negatieve gevolgen van nachtwerk te kunnen verminderen. We kijken naar allerlei effecten zoals cognitie, welzijn en biomarkers, bijvoorbeeld in het bloed. Hiermee zullen we bijdragen aan de kennis voor de omstandigheden voor ploegendienstwerkers zodat hun biologische klok minder verstoord raakt.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Als eerstejaars student hoorde ik voor het eerst over de klok tijdens mijn biologie lessen. De docent benoemde de suprachiasmatische nucleus in het brein en ik was gelijk gefascineerd door het feit dat de cellen een eigen ritme hebben.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Je kunt me ’s nachts wakker maken om te gaan wandelen in de bergen, dat is mijn ‘happy place’. Hiken is spannend maar ook rustgevend tegelijkertijd. Ik ben dus eigenlijk geboren in het verkeerde land omdat ik van hoogte houd maar nu ga ik dus bij iedere mogelijkheid op pad. Mijn favoriete wandeling was de Annapurna Circuit in Nepal, 10 dagen wandelen door de Himalaya tot wel 5.400 meter hoogte!

Voor vragen mail je Maaike: m.vanderrhee@erasmusmc.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).