Skip to main content

Ward onderzoekt of het circadiane systeem een rol speelt bij tumoren

april 15, 2024

Ward Vleeshouwers werkt sinds kort in het LUMC in Leiden. Hij is daar met zijn PhD onderzoek begonnen onder begeleiding van dr. Ramon Arens en dr. Laura Kervezee op de afdeling Immunologie. Er is al aangetoond dat de biologische klok ook een rol speelt in het afweersysteem, maar hoe dat precies werkt is nog onduidelijk en hoe dat specifiek bij tumoren ingezet kan worden, is het onderwerp van het project van Ward.

image by ward vleeshouwers

Wie ben je en wat zijn je hobbies?

Ik ben Ward Vleeshouwers, 23 jaar en opgegroeid in Nijmegen. Daar studeerde ik ook aan de universiteit maar ben recent naar Leiden verhuisd voor mijn BioClock project in het Leiden Universiteit Medisch Centrum (LUMC). In mijn vrije tijd ga ik graag sporten zoals hardlopen, wandelen en yoga maar ik kook ook graag, het liefst mediteraans.

Wat is je achtergrond?

In 2019 rondde ik mijn Bachelor Moleculaire wetenschappen af aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik raakte erg geintereseerd in celbiologie en tumor immunologie en daarom koos ik voor de onderzoeksmaster Moleculaire Mechanismen van ziekte, opnieuw aan de Radboud Universiteit. Tijdens mijn Master heb ik stage gelopen op het Karolinska instituut in Stockholm en ik ben in 2021 afgestudeerd waarna ik graag verder wilde in het onderzoek.

Waar gaat je BioClock project over?

In mijn BioClock project werk ik op de afdeling Immunologie in het LUMC en ga ik onderzoeken hoe de biologische klok een rol speelt in de reactie op kanker immuun behandelingen. We weten sinds kort dat veel onderdelen van het afweersysteem onder invloed van de circadiane klok staan, maar we weten nog niet genoeg over hoe het circadiane systeem inspeelt op de afweer tegen tumoren. Dit ga ik dus verder onderzoeken en daarbij kijk ik specifieker naar T cellen, dit zijn essentiële componenten voor tumor afweer.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Eerlijk gezegd pas toen ik de vacaturetekst las van het BioClock project. Ik begon er over te lezen en raakte erg geïnteresseerd in de zowel de maatschappelijke als klinische relevantie van de biologische klok. Ik vind het erg leuk dat ik nu chronobiologie kan combineren met mijn andere wetenschappelijke interesses.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik ben een aantal jaar geleden voor de lol begonnen aan een cursus Italiaans. Ik vond het zo leuk dat ik het nog steeds doe en vaak probeer te oefenen. Ik wil heel graag naar Italië binnenkort.

Voor contact met Ward, mail je naar: w.vleeshouwers@lumc.nl


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).