Skip to main content

Waarom wintertijd?

april 30, 2024

Eind oktober is het weer zo ver, we zetten de klok een uurtje achteruit. Zal het de laatste keer zijn dat we sleutelen aan onze horloges? BioClock hoopt van wel want het verzetten van de klok is niet goed voor onze gezondheid. Het verzetten naar de zomertijd wel te verstaan, want we zouden de wintertijd moeten aanhouden. De woordkeuze is lastig want ‘zomer’ geeft vaak een goed gevoel wat mensen graag willen hebben, en ‘winter’ klinkt naar kou en donkerte waar veel mensen minder enthousiast over zijn. Dus wie mag kiezen, is wellicht geneigd om voor permanente zomertijd te kiezen. Maar als je weet dat permanente wintertijd het gezondst voor ons is, kies je wellicht anders.

In het tv programma ATLAS van de NTR heeft BioClock onderzoeker en hoogleraar Roelof Hut van de Rijksuniversiteit Groningen uitgelegd waarom we voor de wintertijd zouden moeten kiezen. Kijk het hier terug: NTR Atlas.

Lees ook ons eerdere opiniestuk in de Volkskrant over dit onderwerp.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).