Skip to main content

Oana-Georgiana onderzoekt hoe lichttherapie in onze hersenen werkt

april 30, 2024

Afgelopen januari begon Oana-Georgiana Rus-Oswald aan haar postdoc onderzoek aan de Leiden Universiteit. In samenwerking met BioClock promovenda Emma Visser, wil ze weten waarom lichttherapie zo goed werkt bij mensen met een depressieve stoornis. Met behulp van MRI gaat ze de hersenen bestuderen van patienten die lichttherapie ondergaan, om daarmee beter te begrijpen hoe de therapie werkt. Hiermee kan de therapie ook verder geoptimaliseerd worden.

image by georgiana o rus oswald

Wie ben jij?

Ik ben Oana-Georgiana Rus-Oswald en kom oorspronkelijk uit Roemenië. Ik ben al vaar veel verschillende landen verhuisd, zelfs op verschillende continenten. Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar andere culturen en ik hou ook van fotograferen, koken, lezen, muziek spelen en sport.

Wat is je achtergrond?

Ik ben opgeleid als psycholoog en heb me daarna verder ontwikkeld tot neurowetenschapper. Ik heb mijn master in Dresden (Duitsland) gevolgd en daarna mijn PhD in München gedaan. Tijdens mijn promotie onderzoek keek ik naar de hersengebieden die betrokken zijn bij obsessieve compulsieve stoornissen. Daarna heb ik een postdoc in Zurich (Zwitserland) gedaan en onderzocht ik de functie en structuur van hersengebieden in hersenen van ouderen.

Waar gaat je BioClock project over?

Als postdoc onderzoekers werk ik voor BioClock bij de Klinische Psychologie aan de Leiden Universiteit, in WP2.2. In ons onderzoek evalueren we de 24-uurs ritmes van mensen met stemmingsstoornissen en proberen we hun biologische ritmes te herstellen. Met behulp van MRI wil ik kijken naar de hersenmechanismen die lichttherapie zo succesvol maken als behandeling van depressie. We gaan, in samenwerking met de Technische Universiteit van Eindhoven, een studie opzetten waarbij we onderzoeken hoe chronotherapie en lichttherapie bijdragen aan het herstellen van de biologische klok in patiënten met een depressieve stoornis. Deze studie wordt uitgevoerd in verschillende centra en is ook een samenwerking met onder andere de GGZ in Eindhoven en Lubec Leiden.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Er is niet een specifiek moment geweest dat ik er voor het eerst over hoorde maar werd er wel bewuster van toen ik de vacature zag. Stiekem had ik al veel in mijn eigen leven geïntegreerd, namelijk door het gebruiken van een gezondheidsapp op mijn telefoon en aandacht die ik heb voor mijn dagelijkse routines zoals slaap, buitenlucht, beweging en licht.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik kom oorspronkelijk uit het vampier-hoofdkwartier (Roemenië), en ik hou niet van knoflook…😉

Contact met Oana-Georgiana: o.g.rus@fsw.leidenuniv.nl


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).