Skip to main content

Niet alleen blauw licht houdt je wakker!

juni 22, 2024

In de afgelopen jaren is er veel gezegd en geschreven over blauw licht. Het zou vooral blauw licht zijn dat vervelende gevolgen heeft voor onze biologische klok en slaap. BioClock onderzoekers, onder leiding van Joke Meijer, hebben nu laten zien dat het niet alleen blauw licht is dat onze biologische klok kan verstoren! Daarvoor deden ze MRI onderzoek bij mensen en bestudeerden ze de biologische klok in de hersenen. Dit is het kleinste gebied dat ooit is bestudeerd met een MRI scan! Na blootstelling aan verschillende kleuren licht met een speciale bril, zagen ze dat de klok hier op reageerde. Deze waarnemingen kunnen erg van belang zijn voor bijvoorbeeld mensen met slaapproblemen.

Promovenda Robin Schoonderwoerd die het onderzoek uitvoerde schreef er samen met anderen een artikel over dat werd gepubliceerd in het vakblad PNAS. Het Leids Universitair Weekblad heeft er een heldere samenvatting van geschreven dat je hier kunt vinden. De wetenschappelijke publicatie kun je hier lezen.


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).