Skip to main content

Licht heeft invloed op ons. Maar hoe? Francesca gaat het onderzoeken.

april 30, 2024

Francesca Borghese is in mei 2022 begonnen met haar PhD project aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Onder supervisie van prof. dr. Roelof Hut, onderzoekt zij hoe licht de mens beïnvloedt, op allerlei factoren; mentale prestaties, temperatuur en de biologische klok. Hier stelt ze zich voor.

Wie ben je? Ik ben Francesca, geboren in Italië en opgegroeid in verschillende landen in Azië en Afrika voordat ik naar Zwitserland verhuisde in mijn tienertijd. Ik hou van reizen, andere culturen en eten. In mijn vrije tijd lees ik graag en speel ik video games.

Wat is je achtergrond? Ik heb Klinische en Cognitieve Psychologie gestudeerd aan de universiteit van Geneve. Daarom ben ik een klinisch psycholoog en heb ik gewerkt aan een project waarbij we keken naar de verschillen tussen mensen in hun richtingsgevoel. Daarna deed ik een master Neuroscience en werkte ik aan projecten die te maken hadden met auditieve stimulaties om geheugen en sociale angst te beïnvloeden.

Waar gaat je BioClock project over? In mijn PhD project aan de Rijksuniversiteit van Groningen kijk ik naar de effecten van licht op de biologische klok van mensen. Ik ga kijken naar hoe licht invloed uitoefent op lichaamstemperatuur en mentale prestaties. Daarnaast kijken we ook naar hoe specifieke receptoren in oogcellen bijdragen aan de circadiane entrainment. Hierdoor kunnen we een prototype lichtbron ontwikkelen die met geoptimaliseerde lichtspectra verschillende effecten op mentale prestaties en de klok kan bewerkstelligen, bijvoorbeeld in nachtwerkers. Zij moeten alert zijn tijdens hun werk, maar niet helemaal ontregeld raken.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok? Tijdens mijn bachelor in een les over slaap en circadiane ritmes. Sindsdien heb ik het onderwerp nauw gevolgd.

Wat zou iedereen over je moeten weten? Ik probeer steeds nieuwe hobby’s uit. Momenteel probeer ik karate te leren, maar ook Japans en drummen.

Voor contact met Francesca kun je haar mailen.


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).