Skip to main content

Niet alleen blauw licht!

juni 18, 2024

In een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS hebben BioClock onderzoekers laten zien hoe de SCN reageert op verschillende kleuren licht. In de studie, geleid door BioCLock coordinator Joke Meijer (LUMC), zagen ze dat de klok niet alleen reageert op blauw licht. Dit is verrassend onderzoek om tot nu toe altijd werd gedacht dat alleen blauw licht de klok kon stimuleren.

“Dit betekent dat bijvoorbeeld de blauw licht filters die in de avond vaak worden gebruikt onvoldoende zijn om de verstoringen op slaap te voorkomen!”, zei Meijer.

Robin Schoonderwoerd, PhD, heeft het onderzoek uitgevoerd waarbij ze mensen scanden in de MRI. De SCN (de biologische klok) is het maar 2 mm3 groot en daarmee het kleinste gebied dat ooit gescand is. Ze moesten veel moeite en aanpassingen doen om dit op beeld te krijgen.

De onderzoekers zeggen dat dit veel inzichten geeft over de werking van de klok maar ook veel adviezen moeten worden herzien. “Omdat we nu weten dat meer kleuren licht de klok kunnen stimuleren, adviseren we om de lichten ’s avonds vooral te dimmen en niet alleen blauw licht te filteren. Daarnaast kunnen dus ook alle soorten kleuren licht gebruikt worden om overdag de klok meer te stimuleren, dat is handig in bijvoorbeeld scholen en verzorgingshuizen waar mensen weinig daglicht zien.”

Het volledige artikel is hier te vinden.


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).