Skip to main content

Insecten in de spotlight: Gabriel onderzoekt hoe licht insecten kan beinvloeden

februari 6, 2024

Gabriel Charvalakis is recent begonnen aan zijn promotieonderzoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Onder begeleiding van dr. Ir. Kamiel Spoelstra en prof. Dr. Roelof Hut gaat hij de effecten van allerlei aspecten van licht op insecten bestuderen. Hieronder stelt hij zichzelf voor.

Image by Gabriel Charvalakis

Wie ben je?

Ik heet Gavriil (Gabriel) Angelos Charvalakis en ben geboren in Attica in Griekenland. In mijn vrije tijd hou ik er van om te dansen, tekenen en doe ik aan calestetics in het park. Met een boswandeling kan ik mijn hoofd leegmaken en tegelijkertijd genieten van allerlei soorten leven om me heen. Soms verzamel ik mos om verder te bouwen aan mijn terrarium: een miniatuur gesloten ecosysteem in een fles.

Wat is je achtergrond?

Ik heb mijn eerste master diploma (Plant Science) behaald aan de Agricultural University van Athene. Omdat biodiversiteit nu te leiden heeft onder heel veel door de mens veroorzaakte factoren, kwam ik erachter dat ik verder wilde studeren met een focus op de complexiteit van ecosystemen. Dus ik heb daarna Biologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en me verder gespecialiseerd met de Master Biodiversity & Ecology. Tijdens die studies leerde ik over heel veel aspecten van insecten waarna ik een tijd heb gewerkt als ondernemer in de Wageningen StartHub.

Waar gaat je project over?

In mijn BioClock project ga ik het gedrag van insecten verbinden met licht in de nacht en hun specifieke zintuigen. Heel specifiek ga ik kijken naar hoe karakteristieken van licht zoals intensiteit en spectrum het gedrag en de circadiane ritmes van insecten beinvloeden. We onderzoeken de veel gebruikte LED technologie en daarmee kunnen we heel specifiek de verlichting manipuleren. Uiteindelijk geeft dit ook veel potentie om de impact van lichtvervuiling op insecten kan verminderen.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Tijdens mijn studie Plant Sciences in Griekenland hoorde ik voor het eerst van chronobiologie. Het is fascinerend hoe planten bepaalde receptoren gebruiken om licht te detecteren en ook ritme processen kan reguleren. Door interne ritmes kunnen planten bepalen wanneer ze gaan bloeien en dit is afhankelijk van fotoperiode (de duur van licht op een dag) en locatie in de wereld.

Voor contact met Gabriel: g.charvalakis@nioo.knaw.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).