Skip to main content

Inge gaat op zoek naar chemische aanknopingspunten om de biologische klok te kunnen besturen

april 15, 2024

Inge Snijders is in het voorjaar begonnen met haar PhD onderzoek aan de Leiden Universiteit. Onder begeleiding van hoogleraar Laura Heitman en dr. Daan van der Es doet zij onderzoek naar nieuwe manieren om de biologische klok aan te passen. In veel vormen van ziekte behandeling zou het handig kunnen zijn om de biologische klok te kunnen behandelen met medicatie, bijvoorbeeld wanneer hij steeds slechter gaat functioneren bij veroudering. Maar voordat deze medicijnen ontstaan, moeten hier uitgebreid onderzoek naar worden gedaan, en daar gaat Inge aan werken. Hier stelt ze zich voor:

Image by Inge Snijders

Wie ben je?

Ik ben Inge Snijders, 23 jaar en opgegroeid in De Lier. Ik ben recent begonnen met mijn BioClock project bij het Leiden Academisch Centrum voor medicijn onderzoek. In mijn vrije tijd ga ik graag sporten (wandelen, boulderen en fietsen), en ik lees en reis ook graag.

Wat is je achtergrond?

Ik heb mijn Bachelor en Master in Bio-Farmaceutische Wetenschappen gedaan aan de  Universiteit van Leiden. Tijdens mijn studie raakte ik erg geïnteresseerd in chemie en heb ik twee stages gedaan. Tijdens de eerste heb ik me meer gefocust op het ontwerpen en evalueren van een specifieke chemische hulpmiddelen en tijdens mijn tweede stage, aan de Universiteit van Göteborg, richtte ik me op het ontwerpen van nieuwe moleculen.

Waar gaat je BioClock project over?

Voor mijn project werk ik bij het LACDR op de afdeling medicijn ontdekkingen en veiligheid. Op de afdeling zoeken we naar nieuwe aanknopingspunten in lichaamsprocessen die niet, minder goed of anders functioneren bij mensen die ziek zijn. Op deze aanknopingspunten kunnen we dan gericht medicatie ontwerpen die ook zo min mogelijk bijwerkingen geven. Dit is een lang proces met heel veel stappen ertussen omdat de medicatie ook veilig moet zijn. Voor de biologische klok bestaan er nog maar weinig aanknopingspunten dus ik ga werken aan het ontwerpen en produceren van nieuwe chemische hulpmiddelen waarmee we aanknopingspunten voor de biologische klok kunnen ontdekken. Dit kan heel nuttig zijn omdat bij verschillende ziekten, en ook bijvoorbeeld bij veroudering, gaat de werking van de biologische klok achteruit. Daarnaast ga ik ook verder werken aan een aantal aanknopingspunten voor de biologische klok die al wel bekend zijn en wil ik onderzoek hoe we die kunnen beïnvloeden.                                                                                                               

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Ieder jaar, bij het verschuiven van de klok van zomer- naar standaardtijd en andersom, was ik me bewust van de biologische klok. Ik begon er pas meer over te lezen tijdens een literatuurstudie in mijn master. Toen ik er meer over las werd ik erg enthousiast over de mogelijkheden om de biologische klok met chemie te beïnvloeden.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik vind het heel leuk om nieuwe plekken te ontdekken, en dat kan een park om de hoek zijn of een ander land. Als ik op een nieuwe plek ben, ik vind ik het heel leuk om de keuken te proberen, met name de lokale specialiteiten!

Voor vragen kun je Inge mailen: i.m.snijders@lacdr.leidenuniv.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).