Skip to main content

Hoe beinvloedt licht de klok van insecten? Een belangrijke vraag van Ivanka’s onderzoek

april 30, 2024

Ivanka Spruijt is in maart begonnen met haar promotie onderzoek, onder begeleiding van prof. Astrid Groot, dr. Gerard Oostermeijer en prof. Peter van Bodegom. Haar onderzoek draagt bij aan het ontrafelen van de effecten van lichtvervuiling op biodiversiteit. Specifiek kijkt zij naar insecten en de interactie tussen planten en insecten. Een mismatch in ritmes kan grote gevolgen hebben.

Image by Ivanka Spruijt

Wie ben jij?

Ik ben Ivanka en woon in Utrecht. Ik ben een geluksvogel omdat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken en iedere dag is anders. Ik ben graag in de natuur en daarom ben ik blij met mijn project. Ik hou ook van lezen, muziek luisteren en met vrienden zijn.

Wat is je achtergrond?

Ik heb biologie gestudeerd waar ik veel leerde over dieren, ecologie, evolutie, natuurmanagement en natuurbehoud. Tijdens mijn master Conservation en Restoration Ecology (Radboud) heb ik onder andere gekeken naar wilde bijen bij de dijken van Nijmegen en onderzocht hoe de bijenkolonies zijn georganiseerd.

Waar gaat je BioClock project over?

Ik doe mijn promotieonderzoek aan de Leiden Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Daar bestudeer ik de effecten van kunstlicht in de nacht op planten-insecten interacties. Door het vele licht kan er een mismatch ontstaan tussen wanneer de insecten actief zijn en wanneer planten bestoven moeten worden met grote gevolgen van dien. Daar ga ik naar kijken en daarvoor zal ik veel in het veld werken en ook in het lab. Zowel fysiologische als ecologische gevolgen zal ik bestuderen onder andere in stedelijke gebieden.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Biologische klokken zijn overal. Het veranderen van de seizoenen en de activiteit van organismen door het jaar heen viel me vroeger al op. Daardoor had ik al vroeg het idee dat er ritmes bestonden.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik hou niet van routine en structuur, maar ben wel een behoorlijk georganiseerd persoon. Ik heb ook nog een paar belangrijke items op mijn bucket list staan, zoals hiken in Alaska en door de jungle trekken in Zuid Amerika!

Voor vragen: i.spruijt@cml.leidenuniv.nl


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).