Skip to main content

Hannah onderzoekt hoe lichtvervuiling bijdraagt aan het uitsterven van insecten

februari 6, 2024

Sinds een aantal maanden werkt promovenda Hannah Broeckx aan de Universiteit van Amsterdam. Onder begeleiding van hoogleraar Astrid Groot en dr. Emily Burdfield-Steel, onderzoekt ze welke effecten verlichting in de nacht hebben op insecten. Specifiek kijkt ze naar nachtvlinders die tijdens de nacht actief zijn. Hun gedrag wordt sterk beinvloedt door de aanwezigheid van onder andere straatverlichting en dit kan negatieve gevolgen hebben voor hun overleving. Daarnaast zijn de nachtvlinders een belangrijk onderdeel van een voedselketen dus als er steeds minder nachtvlinders zijn, kan dit grote gevolgen hebben voor biodiversiteit in stedelijk gebied. Hannah stelt zich voor.

Image by Hannah Broeckx

Wie ben je en wat zijn je hobbies?

Hi, ik ben Hannah Broeckx, 23 jaar en ik kom uit Belgie. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om buiten te werken, zoals in de tuin of in natuurgebieden. Daarnaast houd ik ook van wandelen, dier- en plantenspotten en knutselen.

Wat is je achtergrond?

Ik heb biologie gestudeerd aan de Universiteit van Gent en deed daar ook een master in Global Change Ecology. Ik heb een sterke interesse in de effecten van menselijke verstoringen op insecten. Tijdens mijn Master heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de effectiviteit van strategieën voor het verminderen van insectenafname door intensifiëring van de landbouw.

Waar gaat je BioClock project over?

In mijn BioClock project zal ik werken aan de Universiteit van Amsterdam op de afdeling Evolutie en populatie biologie. Onder supervisie van prof. Astrid Groot en dr. Emily Burdfield-Steel werk ik aan de effecten van kunstlicht op insecten. Specifiek kijk ik naar nachtvlinders en hun relatie met hun predator zoals vogels en vleermuizen. Licht heeft aantoonbare negatieve effecten op organismen zoals predator-prooi interacties die essentieel zijn voor het voortbestaan van soorten en het in stand blijven van de voedselketen. Voor dit project werken we samen met gemeenten omdat we in stedelijk gebied willen gaan onderzoeken hoe we de verlichting het beste kunnen aanpassen. Ik ga ook lab experimenten uitvoeren om meer te weten te komen. Al met al zal dit meer inzicht geven in de effecten van verlichting die we kunnen gebruiken voor de beste strategieen om biodiversiteit te beschermen.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

De eerste keer dat ik met het onderwerp te maken kreeg was toen ik kippen bestudeerde en zag dat hun biologische klok heel precies staat afgesteld. Meer leerde ik er over tijdens fysiologie lessen en met name de chronobiologie van planten fascineerde me toen.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik ben altijd enorm gefascineerd geweest door de natuur om ons heen. Als kind ging ik al graag observeren en deed ik al mijn eigen experimentjes. Ik verzamel ook graag natuurschatten zoals botten, dode insecten, veren, stenen, schelpen…alles eigenlijk. Daarom ben ik ook erg blij om mee te doen met BioClock omdat ik nu kan bijdragen aan de bescherming van biodiversiteit en de natuur.

Voor contact met Hannah kun je haar mailen: h.broeckx@uva.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).