Skip to main content

Eerstejaars-update: Laura wil slapeloze studenten helpen

april 30, 2024

Promovenda Laura Pape werkt al ruim een jaar aan een e-health interventie om slaap en de mentale gezondheid van studenten te verbeteren. Onder leiding van dr. Niki Antypa (Leiden Universiteit) ontwikkelden ze een online cognitieve gedragstherapie programma voor slapeloosheid: i-Sleep & BioClock. In dit programma leren deelnemers over slaap en de biologische klok en krijgen ze handvatten om hun slaap-waak patroon te verbeteren. Het uiteindelijke doel is om psychologische problemen te verminderen.

Ruim 40% van studenten kampt met slaapproblemen, en slaapproblemen geven een twee keer verhoogde kans op het ontwikkelen van mentale problemen zoals depressie. Duizenden studenten hebben hier (ernstig) last van en daarom zijn er meer makkelijk toegankelijke en effectieve behandelingsstrategieen nodig. Wij ontwikkelen in dit project een online programma in samenwerking met Caring Universities; een platform waarbij 7 universiteiten samenwerken en veel online behandelingen aanbieden. In deerste maanden van het project werkten we aan een pilot studie waarbij we alle ‘foutjes’ er nog uit kunnen halen. In 2023 zullen we starten met een grote studie waarbij we veel studenten willen gaan behandelen.

Lees meer over het project van Laura in een Engels verslag hier.


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).