Skip to main content

Een dag- en nachtritme voor vroeggeboren babies, maakt het ze sterker? Demy gaat het onderzoeken

april 15, 2024

In januari begon Demy van Gilst met haar promotieonderzoek in het Erasmus MC. Ze onderzoekt of vroeggeboren babies een beter dag- en nachtritme kunnen krijgen. Daarvan gaan ze misschien sneller groeien en zouden ze op lange termijn gezonder kunnen zijn, dat is de grote vraag. Onder begeleiding van dr. Marijn Vermeulen, dr. Ines Chaves, prof. Bert van der Horst en prof. Irwin Reiss werkt zij de komende jaren aan dit onderwerp.

Image by Demy van Gilst

Wie ben je en wat zijn je hobbies?

Ik ben Demy en heb geneeskunde gestudeerd. Ik ben een geboren en getogen ‘Rotterdammer’ en woon nu dichtbij de stad samen met mijn vriend. Ik ga graag naar de sportschool, paardrijden of uiteten met vrienden. Ik hou ook erg van reizen maar dat was natuurlijk niet echt mogelijk de afgelopen jaren. Op reis ga ik graag duiken- en verder ben ik erg sociaal en krijg ik veel energie van mensen om me heen.

Wat is je achtergrond?

Ik ben afgelopen jaar afgestudeerd in de Geneeskunde. Ik ben een master Moleculaire geneeskunde begonnen waar ik aan verschillende projecten heb gewerkt. Afgelopen zomer liep ik ook stage bij het lab van Bert van der Horst waar ik nu verder ben gegaan met mijn PhD onderzoek.

Waar gaat je BioClock project over?

In mijn BioClock project werk ik in het Erasmus MC bij professor Bert van der Horst aan het versterken van het circadiane ritme van vroeggeboren kinderen. Op de neonatale afdeling liggen kindjes die te vroeg geboren zijn en nog moeten aansterken voor ze naar huis kunnen. We gaan proberen hun ritme te verbeteren waardoor ze sterker worden en sneller groeien. We gaan dit doen door de slaap en het ritme van de moeders te verbeteren en te kijken naar het ritme van voedingen. Uiteindelijk hopen we dat door het verbeteren van het dag- en nachtritme, de kindjes op lange termijn gezonder zullen zijn. Voor het project zal ik op de afdelingen maar ook veel in het laboratorium werken.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Tijdens mijn bachelor geneeskunde had ik al eens geleerd over het belang van het tijdstip van toediening van medicijnen voor de efficientie wat natuurlijk erg belangrijk is. Ook leerde ik over de verhoogde risico’s van vrouwen die veel in de nacht werken op het krijgen van borstkanker, wat ik zowel schokkend als interessant vond. Hierdoor kreeg ik steeds meer interesse in de biologische klok en het mechanisme er achter waardoor ik ernaar zocht om hier een project mee te doen. Zodoende kwam ik op deze positie terecht waar ik nu echt in de chronobiologie kan werken.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik ben erg ongeduldig en dat kan wel eens lastig zijn in onderzoek!

Voor vragen aan Demy kun je haar mailen: d.vangilst@erasmusmc.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).