Skip to main content

De eerste onderzoeker stelt zich voor!

april 30, 2024

Ayano Shiba is een van de eerste promovendi die in het BioClock consortium zijn begonnen. Zij voert haar onderzoek uit op het Nederlands Herseninstituut, onder leiding van Professor Andries Kalsbeek. Met een paar vragen stelt zij zich voor.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Ayano Shiba en ik kom uit Japan. Ik ben in september begonnen als promovendus in het lab van Professor Andries Kalsbeek op het Nederlands Herseninstituut. Mijn hobby’s zijn reizen, sporten (zoals hardlopen en basketbal) en muziek maken.

Wat is je achtergrond?

Ik ben opgeleid in het veld van de voortplanting en endocrinologie. Tijdens mijn studie heb ik verschillende onderzoeken naar hormonen gedaan. Bijvoorbeeld naar de werking van speciale hersencellen die belangrijk zijn voor voortplanting. Specifiek keek ik ernaar hoe deze cellen konden veranderen en nieuwe functies konden leren.

Waar gaat je BioClock project over?

In mijn onderzoek kijk ik naar de effecten van het tijdstip van beweging op de stofwisseling. We weten uit eerder onderzoek dat veel organismen een biologische klok hebben, en dat verstoring van deze klok kan leiden tot ziekten zoals diabetes type 2 en obesitas. We zien dit bijvoorbeeld in ploegendienstwerkers want zij hebben een verhoogde kans op deze aandoeningen. Verschillende onderzoeken in de afgelopen jaren hebben laten zien dat geforceerde lichaamsbeweging (door proefdieren in een loopwiel te laten rennen) op specifieke momenten van de dag, kan leiden tot positieve effecten. De biologische klok werd er sterker van en daarmee werden ook de negatieve effecten op het metabolisme verminderd. In een eerdere studie uit ons lab, werd gezien dat het forceren van lichaamsbeweging wel negatieve effecten had op het stresssysteem. Met mijn onderzoek wil ik kijken hoe we de timing van beweging kunnen optimaliseren zodat we de klok en het metabolisme verbeteren, maar de negatieve effecten kunnen minimaliseren. Uiteindelijk willen we hiermee een nieuwe therapie of preventiemethode ontwikkelen voor mensen die vaak last hebben van een verstoring van de biologische klok en daardoor problemen met hun stofwisseling.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Tijdens een college op de universiteit. Hierna ben ik gaan werken op de Nagoya Universiteit in Japan voordat ik mijn Master begon, waardoor ik uiteindelijk hier in Nederland belandde.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik hou van het uitproberen van verschillende wijnen, bieren, keukens en desserts vanuit de hele wereld. Ik vind het heel leuk om te leren hoe ik internationale keukens moet klaarmaken. Tot nu toe heb ik recepten uit Nieuw-Zeeland, Finland, Japan, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Rusland en de Verenigde Staten van Amerika geleerd van lokale vrienden en familie. Dus als je ook van koken, bakken en eten houdt, mag je gerust contact met me opnemen ;)!

Voor contact met Ayano, kun je haar mailen: a.shiba@nin.knaw.nl


NWO logoThe BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).