Over BioClock
Onze biologische klok raakt verstoord door de 24-uursmaatschappij waarin we nu leven. In het BioClock consortium werken onderzoekers samen om ervoor te zorgen dat de biologische klok gezond kan blijven. De 25 projecten bestrijken de hele samenleving: van de gezondheid van mensen tot en met de levende natuur en het behoud van biodiversiteit.
Onderwerpen zoals ploegendiensten, optimale tijden voor immuuntherapie bij kanker en griepvaccinaties, lichttherapie voor depressie, en de gevolgen van lichtvervuiling op insecten en andere organismen komen de komende jaren allemaal aan bod.
Nieuwtjes, updates, spannende bevindingen en gebeurtenissen binnen ons project kunt u lezen in onze nieuwsberichten.
Het BioClock consortium is een interdisciplinair netwerk van universiteiten, maatschappelijke partners, lokale overheden en andere partijen die allemaal een gemeenschappelijk doel hebben: we willen onderzoeken hoe we de biologische klok gezond kunnen houden in onze 24/7 samenleving. Met financiering van NWO gaan 25 promovendi en postdocs de komende jaren aan dit project werken, onder begeleiding van onderzoekers van academische instituten uit heel Nederland en in samenwerking met de vele cofinancierings- en samenwerkingspartners.
Het ritme van de duisternis! @StrandLAB_ organiseert op donderdag 2 februari een avond over het belang van het #donker. Prof. @JokeMeijer10 geeft een minicollege. Voor meer info en tickets, kijk hier: Het ritme van de duisternis - Joke Meijer bij StrandLAB Almere - BioClock Op donderdag 2 februari organiseert StrandLAB Almere een avond met minicolleges over (het belang van) de duisternis. ... bioclockconsortium.org Pieken tijdens je sport om 17:12 uur 's middags, geen toetsen voor scholieren in de ochtend, en de wekker als een 'slaapdeprivatie-machientje'...@RoelofHut legde uit voor de @tweetsunl wat de biologische klok is en hoe 'ie werkt. Onderzoekers van het BioClock consortium waren vandaag op het @leiden2022 #FinaleFestival om het chronotype van de bezoekers te meten. Ben jij een ochtend- of avondmens? Test het hier: https://bioklok.shinyapps.io/chronotype/ Het tijdstip van #bewegen heeft invloed op je #gezondheid! Het nieuwste artikel van BioClock lees je hier: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2022/November/Timing-van-lichaamsbeweging-gelinkt-aan-risico-op-hersen-en-hartinfarct/ Ruim een half jaar na de feestelijke start was het tijd voor updates over alle projecten: de clusterbijeenkomst. Wat een leuke dag! Lees hier het verslag. 23 projecten in een notendop - de BioClock bijeenkomst! - BioClock Afgelopen maandag, 7 november, kwamen bijna 70 leden van het consortium naar (Scheltema) Leiden voor een gezellige e... bioclockconsortium.org Met de winter in aantocht veranderd ons slaapgedrag. Hoe zorgen we dat we ons uitgerust voelen? En wat doet slechte slaap met ons? BioClock onderzoeker Raymond Noordam, LUMC, vertelt erover op dinsdag 8 november: Welterusten! Deze lezing gaat door! Raymond Noordam vervangt Annemarie Luik. www.utwente.nl We verzetten dit weekend de klok. Wat is het effect daarvan op ons slaapritme? @RoelofHut van @univgroningen legt uit in #atlastv
https://youtu.be/xtEM6itEGz8
#biologischeklok #gezondheid
Het BioClock consortium wordt gefinancierd door het Nationale Wetenschapsagenda (NWA-ORC) programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO; project nummer 1292.19.077)