Over BioClock
Onze biologische klok raakt verstoord door de 24-uursmaatschappij waarin we nu leven. In het BioClock consortium werken onderzoekers samen om ervoor te zorgen dat de biologische klok gezond kan blijven. De 25 projecten bestrijken de hele samenleving: van de gezondheid van mensen tot en met de levende natuur en het behoud van biodiversiteit.
Onderwerpen zoals ploegendiensten, optimale tijden voor immuuntherapie bij kanker en griepvaccinaties, lichttherapie voor depressie, en de gevolgen van lichtvervuiling op insecten en andere organismen komen de komende jaren allemaal aan bod.
Nieuwtjes, updates, spannende bevindingen en gebeurtenissen binnen ons project kunt u lezen in onze nieuwsberichten.
Het BioClock consortium is een interdisciplinair netwerk van universiteiten, maatschappelijke partners, lokale overheden en andere partijen die allemaal een gemeenschappelijk doel hebben: we willen onderzoeken hoe we de biologische klok gezond kunnen houden in onze 24/7 samenleving. Met financiering van NWO gaan 25 promovendi en postdocs de komende jaren aan dit project werken, onder begeleiding van onderzoekers van academische instituten uit heel Nederland en in samenwerking met de vele cofinancierings- en samenwerkingspartners.
BioClock & @GCharvalakis zoeken een masterstudent voor een project dat de effecten van lichtvervuiling op insecten biodiversiteit onderzoekt aan het @niooknaw. #masterstage Zie hier meer informatie: https://nioo.knaw.nl/nl/node/15412 BioClock promovendus Demy van Gilst van @ErasmusMC presenteert haar onderzoek over de effecten van licht op de ontwikkeling en gezondheid van pasgeborenen op #SRBR2022. Ons kunstlicht ontregelt de biologische klok van dieren. Wat voor kans hebben vleermuizen? Ons kunstlicht ontregelt de biologische klok van dieren. Wat voor kans hebben vleermuizen dan nog? Vleermuizen zijn gebaat bij de onzichtbaarheid die de duisternis biedt. De Volkskrant stapt de nacht in met ecoloog Kamiel Spoelstra, die onderzoek... www.volkskrant.nl Presentatie over het effect van nachtelijk kunstlicht op het gedrag van vogels door BioClock onderzoeker @KamielSpoelstra (@niooknaw) op #SRBR2022. Slaapproblemen als student? Doe mee met het nieuwe online i-Sleep programma van @bioklok Wat een fantastisch voorbeeld: Montpellier doet het licht uit voor de bescherming van de biodiversiteit. #lichtvervuiling Autoweg zonder verlichting kan best, vindt Franse stad Montpellier Lichtvervuiling: De Franse stad Montpellier zet verlichting langs verkeersaders uit om biodiversiteit te stimuleren. „Ik... www.nrc.nl Afgelopen donderdag 21 april konden we de officiële start van BioClock vieren met onze kickoff bijeenkomst in het mooie planetarium van @ARTIS! Lees er hier meer over: https://bioclockconsortium.org/nieuws/bioclock-is-van-start/ @LUMC_Leiden @NWONieuws
Artikel van de 'nachtcorrespondent' @volkskrant met onze onderzoeker @KamielSpoelstra @AnimalEcol_NIOO @bioklok
https://bioclockconsortium.org/nieuws/heb-je-last-van-slaapproblemen-doe-mee-met-het-online-isleep-bioclock-programma-voor-studenten/
Het BioClock consortium wordt gefinancierd door het Nationale Wetenschapsagenda (NWA-ORC) programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO; project nummer 1292.19.077)