Skip to main content

‘Rust Reinheid en Regelmaat’: wijsheid van vroeger voor het leven van nu

oktober 2, 2024

Op vrijdag 27 september werd het boek ‘Rust Reinheid en Regelmaat’ van Wilma de Rek, gepresenteerd in de oude sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.

Ruim honderd jaar geleden, in 1905 om precies te zijn, lanceerde de Harlinger wijkverpleegkundige Sien van Hulst het credo rust, reinheid en regelmaat en sindsdien zijn de drie R’en nooit meer helemaal weggeweest. Van de woorden alleen al gaat iets weldadigs uit, de heerlijke belofte van overzicht en controle, van orde en kalmte. Maar waar hebben we het precies over als we het over rust, reinheid en regelmaat hebben? Waarom krijg je de beste ideeën onder de douche, zijn we niet té schoon geworden en wanneer werden mensen slaven van de klok?

De auteur en chef Boeken bij de Volkskrant, Wilma de Rek gaat op zoek naar de big history van de drie R’en en laat zien hoe we ze juist nu, in onze hectische tijd, kunnen inzetten om gezonder en aangenamer te leven. Joke Meijer heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het boek. Tijdens de lancering heeft ze een presentatie gegeven over het belang van het ritme van licht en donker en dat er écht zoiets bestaat als ‘avond- en ochtendmensen’.

Het boek is hier te koop:


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).