Skip to main content

Ochtend- of avondsport, wat is het beste voor de klok? – Promovenda Gali Albalak onderzoekt het.

januari 6, 2025

Op 1 januari 2022 begon promovenda Gali Albalak aan het LUMC met haar promotieonderzoek. Onder begeleiding van dr. Raymond Noordam, dr. ir. Diana van Heemst en prof. dr. David van Bodegom onderzoekt zij of het uitmaakt of je in de ochtend of avond moet sporten om gezond ouder te worden. Hieronder stelt Gali zichzelf voor.

Waar kom je vandaan en wat zijn je hobby’s?

Ik ben Gali Albalak. Ik ben 25 jaar oud en geboren in Israël maar vanaf mijn 6e opgegroeid in een klein dorp in Friesland. Ik woon nu in Leiden en in mijn vrije tijd sport ik graag, en het maakt niet echt uit welke sport. Hardlopen, bolderen, wielrennen, tennissen, yoga, ik vind het allemaal leuk! Naast sporten hou ik ook van koken, lezen en fotograferen.

Gali Albalak

Wat is je achtergrond?

Ik heb fysiotherapie gestudeerd in Groningen en ik heb me gespecialiseerd in geriatrie en onderzoek. In 2018 ben ik naar Leiden verhuisd om het masterprogramma Vitality & Aging aan de Leiden Universiteit te volgen. Mijn afstudeerproject deed ik bij de afdeling Ouderengeneeskunde in het LUMC waar ik een nieuwe methode onderzocht om fysieke beweging in ouderen in kaart te brengen. Dit is belangrijk omdat het bewegingspatroon in ouderen de biologische leeftijd en gezondheidsstatus reflecteert. Na mijn master ben ik blijven hangen aan de afdeling waar ik nu mijn promotieonderzoek ga doen als onderdeel van het geweldige BioClock consortium.

Waar gaat je BioClock project over?

Ik ga onderzoeken wat het effect is van het tijdstip van fysieke beweging, zoals sporten, op het circadiane ritme en gezondheidsmaten bij ouderen. We weten al dat de kracht van de circadiane klok in zijn ritme afneemt als mensen ouder worden. Dit kan slaap problemen veroorzaken, maar het is ook een risico factor voor kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Observationele onderzoeken laten zien dat precieze timing van belangrijke signalen (Zeitgebers) voor de circadiane klok, de ritmes van de klok weer kunnen synchroniseren en het risico op ziekten kan verkleinen. Fysieke beweging is zo’n Zeitgeber en daarom ga ik met verschillende studies dit verder onderzoeken. Onder andere zal ik in een grote data set analyses uitvoeren om te zien of het tijdstip van beweging gezondheidseffecten oplevert, en ik zal ook een studie opzetten waarin we dit daadwerkelijk zelf gaan meten.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok/chronobiologie?

In een college tijdens mijn Master. Het ging over de rol van de klok in het metabool syndroom en ik herinner me dat de docent vertelde dat lichtblootstelling en tijdstip van voeding de belangrijkste signalen waren voor de biologische klok. We weten nu dat beweging daar ook bij hoort en ik vind het erg leuk om nu bij te kunnen dragen aan dit onderzoeksveld.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Al sinds ik klein ben, ben ik gefascineerd door het proces van ouder worden wat nu dus zelfs mijn doel is geworden om bij te dragen aan de kwaliteit van leven voor ouderen. Ik had ook het perfecte voorbeeld van gezond ouder worden: mijn oma (nu 86) die nog steeds een radslag kan! We bellen elkaar elke week om te praten over het leven en wanneer we kunnen, sporten we samen en doen we leuke dingen!

Voor contact met Gali, kun je haar mailen: g.albalak@lumc.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).