Skip to main content

Lichtvervuiling in het water? Danielle bestudeert het effect op vissen

januari 6, 2025

Danielle Crowley is in januari van dit jaar begonnen aan haar BioClock promotieproject aan het Instituut Biologie Leiden. De grote hoeveelheid licht in de nacht bereikt ook dieren die in het water leven. Maar hoe veel dit is, en wat de effecten daarvan zijn op vissen is nog onbekend. De afname van palingen in Nederland is bijvoorbeeld mogelijk gelinkt aan nachtelijk licht. Onder supervisie van dr. Christian Tudorache en prof. Joke Meijer zal Danielle dit de komende jaren verder onderzoeken.

image by danielle crowley

Wie ben je en wat zijn je hobbies?

Ik ben Danielle Crowley, 28 jaar en ik kom uit Essex in Engeland. Ik hou erg van avonturen, vooral als het snorkelen en zwemmen in de oceaan betreft. Op het land hou ik van wandelen met mijn hond, bolderen en met vrienden zijn.

Wat is je achtergrond?

Ik heb biologie gestudeerd en ben tijdens mijn Master opleiding verder gespecialiseerd in mariene biologie. Tijdens mijn bachelor leerde ik veel over het verloren gaan van leefgebieden en problemen veroorzaakt door de mens, waarna ik ben gaan werken met zeeschildpadden in Griekenland om hun leefgebied te beschermen. Daar zag ik voor het eerst de impact van lichtvervuiling. Hierdoor raakte ik erg geïnteresseerd in de invloed van licht, zowel natuurlijk als kunstlicht, op het waterleven. Daarom koos ik mariene biologie voor mijn masterstudie en heb ik een aantal projecten gedaan over licht.

Waar gaat je BioClock project over?

In BioClock zal ik werken op het Biologie Instituut in Leiden en ik ga de effecten van lichtvervuiling op vissen onderzoeken. Daarbij kijk ik naar dag- en nachtritmes en seizoensritmes. In de afgelopen jaren is het gebruik van nachtelijk kunstlicht enorm gegroeid door het gedrag van mensen. Dit heeft geleid tot verstoringen van de biologische klok van verschillende organismen en dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en brengt het op lange termijn het voortbestaan van soorten in gevaar. In het project gebruiken we innovatieve technieken om zowel in het laboratorium als in het veld verschillende vissen te onderzoeken. We kijken daarbij naar lichamelijke kenmerken, zoals hoe sterk de vis is, maar ook naar gedrag. We onderzoeken specifiek migrerende vissen, en dan zowel nachtactieve als dagactieve soorten. Met onze resultaten hopen we beter te kunnen aangeven waar problemen zich voordoen en advies te kunnen geven over strategieën om de effecten van lichtvervuiling op het waterleven te verminderen.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Sinds ik klein was, ben ik geobsedeerd geweest met alles in de natuur en keek ik veel documentaires. In een van de documentaires hoorde ik voor het eerst over de biologische klok en op de universiteit leerde ik er meer over.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Een beetje raar, maar ik ben erg goed in het inpakken van verhuisbussen. Ik zie het als een gevorderde levensechte versie van Tetris en ik zie het als een enorme uitdaging om alles te laten passen. Al mijn vrienden weten mij te vinden als ze gaan verhuizen, en misschien komt dat ook wel omdat ik de bus ook graag rijdt!

Je kunt contact opnemen met Danielle: d.crowley@biology.leidenuniv.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).