Skip to main content

Is licht in de nacht slecht voor vleermuizen? Sander onderzoekt het!

december 16, 2024

Sander Buddendorf gaat onderzoeken wat de effecten zijn van nachtelijk kunstlicht op vleermuizen. Deze nacht-actieve zoogdieren zoeken in de nacht naar hun prooien om te blijven leven. De aanwezigheid van kunstlicht heeft grote invloed op hun welzijn, maar hoe en hoe we dat kunnen verbeteren is nog de vraag. Sander zal dit tijdens zijn promotieonderzoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen gaan onderzoeken. Dit doet hij onder begeleiding van dr. ir. Kamiel Spoelstra en hoogleraar Marcel Visser. Hieronder stelt Sander zich verder voor:

SanderBuddendorf

Waar kom je vandaan en wat zijn je hobbies?

Ik ben Sander Buddendorf en woon in Wageningen. Ik hou ervan om veel in de natuur te zijn met onze hond, maar ik hou ook van koken en programmeren.

Wat is je achtergrond?

Ik heb een opleiding gedaan in dier ecologie aan de universiteit van Wageningen. Ik hou ervan om nieuwe technieken te gebruiken die ons kan helpen de interacties tussen mensen en dieren te begrijpen. Tijdens mijn studie heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de effecten van toerisme op gedrag van gehoefde dieren in natuurgebieden. In mijn BioClock project ga ik ook verder met een onderwerp waarbij we kijken naar het effect van mensen gedrag op dieren welzijn.

Waar gaat je BioClock project over?

Ik zal mijn promotieonderzoek uitvoeren aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. Daar ga ik kijken naar de interactie tussen vleermuizen en hun prooien onder de invloed van nachtelijk kunstlicht. Omdat vleermuizen nachtdieren zijn, hebben ze een speciale gevoeligheid voor licht die hun welzijn kan verstoren. De hoeveelheid lichtvervuiling door nachtelijk kunstlicht is enorm toegenomen in de afgelopen jaren en dit heeft grote effecten op de biodiversiteit. Sommige soorten vleermuizen kunnen – lokaal – hun voordeel doen door te jagen op de door lampen aangetrokken insecten; maar andere, minder algemene soorten verliezen juist leefgebied door licht. Deze effecten kunnen sterk variĆ«ren door de nacht, of tussen seizoenen. We zullen dit onderzoeken in allerlei gebieden, bijvoorbeeld in steden waar veel vleermuizen wonen en waar het erg licht is, en tegelijkertijd in meer landelijke gebieden met meer donkerte.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok/chronobiologie?

Toen ik jong was merkte ik al op dat sommige dieren in de nacht wakker waren, zoals egels en vleermuizen terwijl ik zelf en onze hond gingen slapen wanneer het donker werd. Ik begon ook op te merken dat lichten op sommige snelwegen uit waren in de nacht en kreeg steeds meer gevoel voor de verschillen tussen dag en nacht.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik heb naast mijn hond, nog honderden andere huisdieren, namelijk een kleine kolonie van zwarte tuinmieren. Ze wonen daar omdat ik heb geprobeerd om een klein dennenbos te planten zodat ze zich er thuis voelen.

Voor contact met Sander, stuur je hem een email: s.buddendorf@nioo.knaw.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).