Skip to main content

Het ritme van de duisternis – Joke Meijer bij StrandLAB Almere

november 18, 2024

Op donderdag 2 februari organiseert StrandLAB Almere een avond met minicolleges over (het belang van) de duisternis. Joke Meijer, coordinator van BioClock, zal hier een verhaal houden.

Het ritme van de duisternis | LED Winter

We associëren de duisternis vaak met gevaar. In de grote stad bestaat de echte donkere nacht niet meer. Wat heeft dit voor effect op ons slaapritme en op dat van nachtdieren? Hoe kunnen we duisternis meer omarmen en waarom is dit belangrijk voor onze gezondheid? Kom op 2 februari naar StrandLAB Almere en verdiep je in de biologische klok en het ritme van nachtdieren.

Wat is er te doen?
LED (luisteren, eten, doen) is een terugkerend experimenteel programma wat georganiseerd wordt door StrandLAB Almere, een cultureel buitenlaboratorium op het Almeerderstrand. Het delen van kennis en inspiratie staat centraal. Het gehele programma vindt plaats in Strandrestaurant Poortdok, IJmeerdijk 1a Almere.
17.30 – 18.15 uur | ETEN

De avond start met een vega diner bij strandpaviljoen Poortdok om 17.30 uur. Inloop vanaf 17.00 uur.

18.30 – 19.15 uur | minicollege door hersenonderzoeker Joke Meijer
Joke Meijer, hoofd neurofysiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, neemt ons mee in het ritme van de duisternis. Ze doet onderzoek naar de biologische klok van mensen en dieren. De klok is heel vroeg in de evolutie ontstaan en speelt een belangrijke rol bij de aanpassing aan de dag-nacht wisseling, de seizoenen, en ook de reproductie van veel dieren. Door onze nachtverlichting -die vooral in Nederland heel ernstig is- raakt de biologische klok verstoord. We beginnen pas sinds kort te begrijpen dat dit een grote bedreiging is voor de biodiversiteit. Ze heeft een nationaal collectief opgericht (zie www.bioclockconsortium.org) om de schadelijke invloed van nachtverlichting op mens en dier te onderzoeken. 

19.15 – 19.45 | minicollege door Jeroen Reinhold over vleermuizen in Flevoland
Jeroen Reinhold is verbonden aan Landschapsbeheer Flevoland en zal zijn kennis over de Flevolandse vleermuizen delen. Landschapsbeheer Flevoland maakt zich sterk voor behoud, beheer en ontwikkeling van natuur en landschap in Flevoland. Om hun doelstelling te bereiken werken ze samen met agrariërs, particulieren, bedrijven, verenigingen, stichtingen, gemeenten, waterschap, provincie, Rijkswaterstaat én met natuurbeheerorganisaties als Het Flevo-landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

19.45 uur – 21.00 uur | DOEN
Tijdens strandexpeditie NACHTCLUB verplaatsen we ons onder leiding van Theun Karelse – een van de nieuwe residenten die de komende tijd aan StrandLAB verbonden is – door middel van verrassende opdrachten in de nachtdieren van Almere. We gaan het donkere strandlandschap in. Theun Karelse studeerde beeldende kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zijn interesses en experimentele praktijk verkennen de grenzen tussen kunst, milieu, technologie en archeologie.

Tickets
Inschrijven is verplicht in verband met het aantal beschikbare plaatsen. Voor het diner, de minicolleges en de workshop betaal je 10,00. Tickets bestel je hier.

Over StrandLAB
StrandLAB Almere is een cultureel buitenlaboratorium op het Almeerderstrand. Het is een plek voor talent en experiment. Samen met bewoners, kunstenaars, wetenschappers en culturele partners werkt StrandLAB aan culturele programma’s die inspelen op vragen uit de omgeving.
Kijk voor meer informatie op www.strandlab-almere.nl.


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).