Skip to main content

Emma onderzoekt licht als therapie bij depressiviteit

januari 6, 2025

Promovenda Emma Visser werkt aan de Technische Universiteit in Eindhoven aan het optimaliseren van lichttherapie voor depressieve patienten. Het is een therapievorm die al langer bestaat in de praktijk, maar hoe het precies werkt en wat de beste manier is om dit te gebruiken, zijn nog openstaande vragen. In samenwerken met GGZ Eindhoven en onder begeleiding van dr. Luc Schlangen en prof. Yvonne de Kort zal Emma de komende jaren zoeken naar de antwoorden op deze vragen. Hieronder stelt zij zich verder voor:

Emma Visser

Waar kom je vandaan en wat zijn je hobby’s?

Ik ben Emma Visser en woon in Eindhoven. Ik hou er van om me bezig te houden met planten, te koken en te reizen.

Wat is je achtergrond?

Ik ben in 2021 afgestudeerd als neurowetenschapper aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens mijn studie ben ik gespecialiseerd in het opzetten van klinische studies in de psychiatrie. Ik onderzocht niet-invasieve therapieën die als een alternatief voor medicatie konden worden gebruikt.

Waar gaat je BioClock project over?

Ik ga werken als promovenda aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Daar werk ik aan een project waarbij we licht therapie voor patiënten met depressie willen optimaliseren. In dit project zal ik nauw samenwerken met collega’s in de geestelijke gezondheidszorg van Eindhoven, maar ook de Leiden Universiteit en LUBEC. We onderzoeken hoe het circadiane ritme van patiënten veranderd door lichttherapie en hoe dit reflecteert op hun depressieve symptomen. Het uiteindelijke doel is om heldere richtlijnen te ontwerpen voor het gebruik van licht therapie in de kliniek. We gaan dit doen door te testen wat de beste tijd is om de therapie toe te passen en of het bij iedereen kan werken.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok/chronobiologie?

Tijdens mijn academische carrière had ik nog niets over chronobiologie gehoord, maar zag dit toen ik het BioClock project zag. Ik herkende direct het belang van de biologische klok en een gezond ritme voor mentale gezondheid.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Ik heb semiprofessioneel gevolleybald voor 8 jaar. Inmiddels heb ik besloten meer te focussen op mijn academische carrière en privé leven. Maar als ik niet werk, kun je me waarschijnlijk op een volleybal- of beachvolleybal veld vinden!

Contact met Emma kan via e.visser1@tue.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).