Skip to main content

Donkerte cruciaal voor mens en natuur: Bioclock in het nieuws op de kortste dag van het jaar

december 24, 2024

Op 21 december 2024, de kortste dag van het jaar, stond Bioclock volop in de schijnwerpers. Met minder dan acht uur daglicht werd het belang van donkerte voor zowel mens als natuur breed uitgelicht in de media. BioClock chronobioloog Roelof Hut gaf zijn visie op de negatieve impact van lichtvervuiling en de noodzaak voor actie vanuit de overheid.

Volgens deze bioloog is het niet donker genoeg in Nederland

In een artikel op EenVandaag pleit Hut ervoor dat Nederland serieuze stappen onderneemt om donkerte te herstellen. Hij benadrukt dat kunstmatig licht niet alleen schadelijk is voor ecosystemen, maar ook voor de gezondheid van mensen. Volgens Hut: “Het gebrek aan donkerte verstoort onze biologische klok en heeft ernstige gevolgen voor natuur én mens.”

Lees het volledige artikel hier

Kijk en luister: Het belang van donkerte op EenVandaag

Naast het artikel was Bioclock ook aanwezig op televisie en radio. In de uitzending van EenVandaag werd het onderwerp uitgebreid besproken, met inzichten over hoe lichtvervuiling onze natuurlijke ritmes verstoort. Roelof Hut benadrukte dat actie nodig is om donkerte in Nederland te herstellen.

🎙️ Radiofragment: Zo belangrijk is donkerte voor mens en natuur | NPO Radio 1

📺 TV-uitzending (vanaf 20:10): Tv-uitzending 21 december 2024 – EenVandaag

Waarom donkerte belangrijk is

Onze biologische klok is afgestemd op de afwisseling tussen licht en donker. Een overmaat aan kunstmatig licht, bijvoorbeeld door straatverlichting of schermen, kan leiden tot slaapproblemen, hormonale verstoringen en schade aan flora en fauna. Donkerte is essentieel voor de biodiversiteit en voor een gezonde leefomgeving.


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).