Skip to main content

De Leidse Museumnacht: ben je een ochtend- of avondmens?

juni 22, 2024

Op 1 juni vond Museumnacht in Leiden plaats, een jaarlijks evenement waarbij verschillende musea en culturele instellingen in de avond hun deuren openen voor vele kunstliefhebbers en nieuwsgierige geesten. Onderzoeker Laura Kervezee, vergezeld door een team van drie, vertegenwoordigde BioClock tijdens dit evenement in het Rijksmuseum Boerhaave.

De activiteit draaide om het circadiaans ritme en het chronotype van deelnemers. Bezoekers konden testen of ze een ochtend- of avondmens zijn door middel van een korte online vragenlijst over hun slaappatroon. Vervolgens konden ze op een poster met een grafiek over de chronotypes van de gemiddelde populatie een sticker plakken om te zien waar ze zich bevonden ten opzichte van de rest.

Je kent het wel: sommige mensen komen ’s ochtends moeilijk hun bed uit maar hebben tot laat in de avond energie. Andere mensen hoef je na 9 uur ‘s avonds geen berichtje meer te sturen, want die liggen al op één oor, en staan ’s ochtends vroeg weer vrolijk naast hun bed. Waar komen die verschillen vandaan? Bestaan avond- en ochtendmensen echt en is dat te beïnvloeden of trainen?

De bezoekers waren enthousiast om deel te nemen en te ontdekken of hun eigen perceptie van hun slaapritme overeenkwam met de testresultaten. Gedurende de avond kreeg de activiteit veel positieve reacties, wat onze bijdrage aan de Museumnacht tot een groot succes maakte!

Lees hier meer over de Leidse Museumnacht.


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).