Skip to main content

Een blauwe bril om je fitter te voelen in de nacht?

november 18, 2024

Meer dan een miljoen Nederlanders werken regelmatig in de nacht. Dit is erg verstorend voor de biologische klok met allerlei gezondheidsrisico’s tot gevolg. Eén daarvan is slaap. Heel veel nachtwerkers ervaren problemen met hun slaap (overdag) en vermoeidheid (in de nacht). Dit kan leiden tot fouten op werk en ongelukken tijdens het naar huis rijden. Anneloes Opperhuizen heeft daarom samen met collega’s een onderzoek gedaan in het VieCuri MC in Venlo om te testen of speciale brillen kunnen helpen tegen slaperigheid. Dit onderzoek is vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Intensive Care Medicine. Deze brillen stralen blauw licht uit vlakbij de ogen (niet de bril van de foto) en verpleegkundigen van de Intensive Care en Spoedeisende hulp afdeling hebben deze getest. Tijdens de nacht droegen ze de bril een aantal nachten tijdens hun dienst op gezette tijden. Vervolgens werd er ieder uur gemeten hoe slaperig ze zich voelden tijdens werk en tijdens naar huis gaan, maar ook hoe ze de dag erna sliepen.

Uit de resultaten blijkt dat de bril vrijwel geen effect had op alles wat werd gemeten. Sommigen voelden zich een heel klein beetje alerter maar voor de meeste deelnemers werd geen verschil gevonden, niet tijdens hun nachtdienst en ook niet bij het naar huis rijden. Jammer omdat het natuurlijk belangrijk is om deze nachtwerkers – essentiële helden – te helpen bij het volhouden van hun werk én het beschermen van hun gezondheid. Of het gebruiken van de bril op een andere manier (langer, korter, andere tijdsduur, in combinatie met andere interventies etc.) wel zouden kunnen helpen bij slaperigheidsproblemen, moet nog verder worden onderzocht.

Lees het hele onderzoek hier (Engels).


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).