De afgelopen twee weken werd (een stukje van) het NEMO Science Museum in Amsterdam omgetoverd tot onderzoekscentrum van het BioClock Consortium. Het doel? Begrijpen of de biologische klok van avondmensen gevoeliger is voor licht dan die van ochtendmensen.
Wat onderzochten we?
Meer dan 500 enthousiaste bezoekers vulden een vragenlijst in om te bepalen of ze ochtend- of avondtypes zijn. Vervolgens hebben we hun pupilreactie op rode en blauwe lichtflitsen gemeten. Dit geeft inzicht in hoe hun biologische klok reageert op licht. Vooral de reactie op blauw licht is hierbij belangrijk.
Wil je weten of jij een ochtend- of avondtype bent? Doe de test!
Waarom is dit belangrijk?
De biologische klok regelt niet alleen ons slaapritme, maar heeft ook invloed op onze mentale en fysieke gezondheid. Door verschillen tussen ochtend- en avondmensen te bestuderen, hopen we persoonlijke adviezen te ontwikkelen en betere voorlichting te geven over het belang van licht voor een gezonde leefstijl.
Wat zijn de volgende stappen?
Het team gaat nu de grote hoeveelheid verzamelde gegevens analyseren. Dit onderzoek kan leiden tot praktische aanbevelingen om mensen te helpen hun biologische klok beter af te stemmen op hun dagelijks leven.
We bedanken NEMO Science Museum en alle deelnemers voor hun nieuwsgierigheid en deelname. Een speciale dank gaat uit naar de onderzoekers die dit mogelijk hebben gemaakt: Laura Kervezee, Zoƫ Bor, Roos Bos, Rick van Dorp, Stephan Michel, Laura Pape, Gijs van der Zwet, en Laura van der Zwet.