Skip to main content

Betere bescherming door een vaccinatie ’s ochtends of ’s avonds? Koen & Tamara onderzoeken het

oktober 2, 2024

In het afgelopen najaar zijn Koen Vink en Tamara Brouwers begonnen aan hun PhD projecten bij het RIVM. Onder begeleiding van prof. Debbie van Baarle en prof. Jacco Wallinga onderzoeken zij of de biologische klok een rol speelt bij de effectiviteit van vaccinaties. Een vaccin wordt toegediend zodat ons lichaam een bescherming kan opbouwen tegen een virus, zoals het griepvirus. Wie een vaccinatie heeft gekregen, heeft een aanzienlijk kleinere kans om ziek te worden. Maar dit afweersysteem werkt ook met een dag- en nachtritme en het reageert dus mogelijk niet de gehele dag even goed op een vaccinatie. Dit is precies wat de projecten van Koen en Tamara gaan bestuderen. Wanneer we weten hoelaat de vaccinaties de beste bescherming opleveren, kan dit miljoenen mensen ter wereld helpen. Hieronder stellen we Koen en Tamara voor.

Wie ben je?

Ik ben Koen Vink, kom uit Venlo maar woon nu in Nijmegen. In mijn vrije tijd speel ik graag basketbal en piano. Ik hou ook van reizen.

Wat is je achtergrond?

Ik studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Door mijn interesse in infectieziekten heb ik de master in epidemiologie en immunologie gedaan. Na afstuderen ben ik in oktober begonnen bij het RIMV aan mijn PhD onderzoek.

Waar gaat je BioClock project over?

Ik kijk naar de chronobiologische optimalisatie van vaccinaties. Ik wil weten wat het beste tijdstip is van de dag om vaccinaties toe te dienen zodat we optimaal beschermd zijn tegen pathogenen zoals het griepvirus en SARS-CoV-2. Specifiek kijk ik naar hoe het tijdstip van de dag bijdraagt naar de impact van de ziekte op de populatie.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Tijdens mijn studie leerde ik dat veel lichaamsfuncties een circadiaan ritme volgen, dat wordt gereguleerd door de biologische klok. Door mijn sollicitatie voor deze baan leerde ik meer over de connectie tussen de klok en het immuunsysteem.

Wat zou iedereen over je moeten weten?

Sinds de pandemie ben ik begonnen met het leren van Italiaans, omdat ik dat zo’n leuke taal vind!

Voor contact mail je Koen: koen.vink@rivm.nl

Wie ben je?

Ik ben Tamara, 24 jaar oud en woon in Utrecht. Mijn vrije tijd spendeer ik aan zwemmen, fietsen en hardlopen want ik hou van marathons en doe mee aan lange afstand triatlons. Naast sporten hou ik van eten, lezen en feel-good series op Netflix, samen met vrienden.

Wat is je achtergrond?

Ik heb Biomedische Wetenschappen gestudeerd in Utrecht. Gelijktijdig heb ik een minor in mathematics gedaan voordat ik mijn master Infection and Immunity begon in Utrecht. Na mijn afstuderen ben ik in november met mijn PhD begonnen.

Waar gaat je BioClock project over?

Het uiteindelijke doel van mijn project is om het effect van het tijdstip van toediening van vaccinaties te bepalen. Daarbij kijken we naar de reactie van het afweersysteem in het lichaam, zoals de hoeveelheid antistoffen. Ik ga kijken naar het circadiane ritme van immuuncellen en onderzoek of dit veranderd met veroudering. We gaan een klinische trial uitvoeren om te kijken of het tijdstip van toediening met het influenza virus (griep, red.) uitmaakt voor de reactie van het lichaam in nachtwerkers en dagwerkers.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok?

Ik had nog nooit gehoord van chronobiologie tot ik de vacature zag. Ik kijk er erg naar uit om dit nieuwe onderzoeksveld in te duiken en onderzoekers te ontmoeten.

Wat zou iedereen over je moeten weten?

Ik ben geobsedeerd door katten!

Voor contact mail je Tamara: tamara.brouwers@rivm.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).