Skip to main content

Architectuur Film Festival Rotterdam

oktober 2, 2024

Een architectuurfilm gaat in brede zin over de betekenis van stad en architectuur. Het portretteert steden, gebouwen en hun ontwerpers; toont aan dat architectuur niet zonder zijn omgeving begrepen kan worden of onderzoekt de rol die de stad speelt in ons dagelijks leven. Waarbij niet zelden architecten en stedenbouwers machteloze goden blijken en hun ontwerpen, wanneer eenmaal gerealiseerd, heel andere betekenissen en functies krijgen dan voorzien.

Over dit alles programmeert AFFR documentaires en speelfilms uit binnen- en buitenland. Aangevuld met inleidingen, gesprekken en debatten over het heden, het verleden en de toekomst van architectuur en stedenbouw.

Op 10 oktober heeft Joke Meijer, een inleiding bij het AFFR gegeven over de invloed van licht op het welzijn in de stad, waarna de film ‘Sleepless Birds’ werd getoond:

Een roze gloed ligt als een mist over het donkere landschap. Sleepless Birds laat zien hoe lichtvervuiling de natuur beïnvloed in Bretagne, op een vergelijkbare manier als in Nederland. Een fotograaf, boer, en bioloog vertellen over de invloed van het artificieel licht dat ’s nachts door kassen wordt verspreid. In de naam van groeiende productie wordt niet alleen het biologische ritme van vogels en planten verstoord, maar ook dat van mensen. Zelfs onze perceptie van tijd is anders door het licht. De bijna sciencefiction-achtige beelden en een sprekende muziek geven een sterk gevoel van vervreemding. Regisseurs Dana Melaver en Tom Claudon laten zien hoe de menselijke drang om de natuur te beheersen meer gevolgen heeft dan voorzien. De film is een poëtisch maar ook informatief pleidooi voor het koesteren van de duisternis.

Lees hier meer over het Architectuur Film Festival Rotterdam


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).