Skip to main content

BioClock Photo Challenge: ‘De Pracht van de Nacht’

oktober 2, 2024

In nauwe samenwerking met Natuurfotografie Magazine, heeft BioClock een fotowedstrijd geïnitieerd met als thema ‘De Pracht van de Nacht’. Maak je mooiste nachtfoto, met alleen natuurlijk licht, en stuur hem in voor zondag 17 november 2024.

De 24 uurs economie heeft een dramatisch effect op de kwaliteit van leven van mensen, planten, dieren, insecten, vissen, etc. De biologische klok van mensen, dieren en planten is heel gevoelig voor het ritme van licht en donker. Als het ’s nachts licht is, raakt dit natuurlijke ritme verstoord met gevolgen voor ziekten, fitness en biodiversiteit.

Deze challenge gaat specifiek over natuurlijke nachtfotografie, zonder kunstlicht, waarmee we willen benadrukken dat de nacht, zonder kunstlicht, zijn eigen charme heeft. Dus geen foto’s van verlichte gebouwen en bomen, maar van vuurvliegjes, zeevonk, sterren en noorderlicht, of … ?

Wat BioClock betreft moet het ’s nachts donker zijn, nooit lichter dan volle maan. Daarom stellen we, samen met Erfgoed Bossem, gelegen in het pikdonkere Lattrop in Twente, de hoofdprijs ter beschikking: Een verblijf in een unieke Sterrenkubus, waar je vanuit je bed kan genieten van het donker en een overweldigende sterrenhemel, alsof je in de openlucht slaapt.

Let op: Op 26 oktober vindt ook de 20e editie van de ‘Nacht van de Nacht’ plaats. Dan is het écht donker in Nederland.

De Jury van deze Photo Challenge zal bestaan uit ambassadeurs van ‘de Nacht van de Nacht’: Prof dr Joke Meijer (Hoogleraar & Projectleider van BioClock), Sacha de Boer (Fotograaf & Verhalenverteller) Marjolijn van Heemstra (Schrijver & Nacht-Wachter) Johan van der Wielen (Natuur- en Landschapsfotograaf) en Koos Biesmeijer (Wetenschappelijk directeur van Naturalis).

Lees hier meer over de Photo Challenge:

Foto: Johan van der Wielen


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).