Eerstejaars-update: Evelien onderzoekt planten, hebben zij last van nachtelijk licht?
PhD kandidaat Evelien Castrop is het afgelopen jaar bezig geweest met zijn onderzoek naar de effecten van nachtelijk licht op planten. Zij geeft ons een update van haar eerste jaar:
“Het lichtgevende landschap: de impact van kunstlicht op planten”
Door Evelien Castrop
Zullen wilde planten anders gaan groeien door kunstlicht? En zo ja, hoe dan? Het project waar ik het afgelopen jaar aan ben begonnen kijkt hiernaar. We onderzoeken de effecten van nachtelijk kunstlicht (lichtvervuiling) op planten; een zeer onderbelicht thema in de ecologie. Lichtvervuiling kan verschillende aspecten van het plantenleven beïnvloeden zoals de groei maar ook de samenstelling van de plantengemeenschap. Deze eigenschappen zijn belangrijk voor de rollen die ze vervullen in ecosystemen. Het doel van het eerste jaar was het verzamelen van ‘baseline data’ (een nulmeting) en het uitzetten van de experimentele aanpak die we in het veld willen uitrollen. Dit betekende voornamelijk informatie verzamelen over de effecten van kunstlicht op plantengroei en de snelheid waarmee ze zich ontwikkelen, de impact op hun voedingsbronnen en specifiek hoe planten hun energiebronnen verdelen. Dit is een cruciaal proces voor de planten groei en overleving, die ver kan doorwerken in andere organismen die leven van de planten.
Voor de data verzameling heb ik zowel in het veld metingen verricht, maar ook in een mesocosm systeem; dat is een semi-natuurlijke omgeving, en ook in een groeikamer in onze laboratoria. Door op drie plekken te meten kunnen we de invloeden van buitenaf goed bestuderen. Ondanks de grote uitdaging om locaties te vinden waar we de experimenten konden uitvoeren, hebben we veelbelovende eerste resultaten gekregen. We zien dat blootstelling aan nachtelijk kunstlicht de bladvorming kan versnellen, de planten hoger worden en er veranderingen ontstaan in de biomassa, zowel boven als onder de grond. Dit geldt mogelijk niet voor alle plantensoorten dus ik ben er erg nieuwsgierig naar of we deze patronen ook in andere soorten ontdekken.
In de volgende fase van het project gaan we de verzamelde data verder analyseren om ze nog beter te begrijpen. Daarna gaan we veel experimenten in het veld doen, oftewel in de buitenomgeving zoals in steden. We kijken dan naar het waarnemingsvermogen van planten om licht te absorberen en we gaan verder kijken naar de energie verdeling van planten. We hebben tot nu toe veel positieve reacties gehad op ons project zowel binnen als buiten het BioClock consortium. We mochten bijvoorbeeld ook een artikel in de Mare (Leids universiteitsblad) schrijven waar we veel reacties op kregen. Ik heb zin om te beginnen aan de volgende fase van het project. Door verder te gaan met het ontdekken van de interactie tussen kunstlicht en planten kunnen we een stukje van de puzzel oplossen waarmee we onze natuurlijke systemen kunnen beschermen.
The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).