23 projecten in een notendop – de BioClock bijeenkomst!
Anneloes Opperhuizen
Afgelopen maandag, 7 november, kwamen bijna 70 leden van het consortium naar (Scheltema) Leiden voor een gezellige en informatieve dag; de clusterbijeenkomst. Vrijwel alle promovendi en post doc onderzoekers presenteerden in het kort de huidige status van hun project en bespraken plannen, pilot resultaten en toekomstplannen. Met deze 18 korte presentaties werden we meegenomen in de wereld van het schrijven van medisch-ethisch protocollen (waarmee je voorafgaand aan een onderzoek je plannen laat goedkeuren), het vinden van de juiste methode om insecten te vangen, didactische methodieken om middelbare scholieren te onderwijzen, de uitdagingen voor het vinden van genoeg onderzoeksdeelnemers, effecten van licht op dag- en nachtwezens en het belang van donkere nachten voor motten, planten, vissen en vleermuizen en nachtwerkers in de Rotterdamse havens.
Voor Hannah, Ivanka, Danielle, Evelien, Sander en Gabriel in cluster 3 (klokken in de natuur), is het veldwerkseizoen ten einde gelopen en wordt het tijd voor analyses en laboratorium experimenten. Zo wordt er gekeken naar de invloed van nachtelijk licht op plantgroei, en welke type insecten- en vleermuizensoorten zich anders gaan gedragen maar ook of het licht ervoor zorgt dat de dieren een ander dieet gaan eten wordt bestudeerd. Daarnaast hebben ze gegevens verzameld of de lichtsterkte en lichtkleur ook invloed heeft.
Francesca, Gali, Maaike, Heidi en Laura in cluster 1 (klokken in de maatschappij) en Demy, Jorine, Emma en Oana-Giorgiana van cluster 2 (klokken in de gezondheidszorg) zijn al maanden bezig met het bedenken en schrijven van uitgebreide protocollen om allerlei metingen te kunnen doen; bloed- en speekselmonsters, vragenlijsten, hersenscans, temperatuurmeters, slaapanalyses. Omdat er grote aantallen (nachtwerkers, studenten) of kwetsbare individuen (pasgeboren babies, patiƫnten met een stemmingsstoornis) worden onderzocht, wordt er flink gewikt en gewogen voor een zo goed mogelijke proefopzet.
Voor Kornelija en Ayano (cluster 1) en Ward (cluster 2) stonden de eerste maanden in het teken van technieken leren en zagen we de eerste resultaten met verschillende soorten proefdieren. Veelbelovend en we zijn nieuwsgierig naar de volgende resultaten! Nihal (cluster 1) en Inge (cluster 2) hebben op een andere manier leren omgaan met iets nieuws; een didactische methode voor interactief leren en chemische samenstellingen in een zoektocht naar een nieuw medicijn, respectievelijk. Ook bij hun zijn in de eerste maanden al duidelijke stappen gemaakt.
Als laatste was een mooie toevoeging dat voor WP2.3 en 2.4 er nu ook onderzoekers zijn begonnen. Koen Vink en Tamara Brouwers zullen werken aan de projecten op het RIVM en onderzoek naar de timing van vaccinatie. De postdoc voor het project van Stephan Michel en Paul Geurink is nog niet officieel begonnen maar woonde de dag met veel interesse bij.
Met gepaste trots zagen we de potentie van het onderzoek dat de komende jaren gaat doorrazen terwijl er ondertussen een hechte club klok-onderzoekers groeit en het consortium steeds sterker wordt. We gaan gauw een nieuwe datum plannen voor volgend jaar!
Fotografie door Hans van Kooten.
The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).