Skip to main content

Laura ontwikkelt een slaap e-health interventie voor studenten

april 15, 2024

Laura Pape is dit najaar begonnen als promovenda aan de Leiden Universiteit. Zij werkt daar aan een nieuwe interventie die universiteitsstudenten moet helpen om beter te slapen. Veel studenten hebben mentale problemen en slapen slecht. Met de interventie hoopt Laura dat de biologische klok van studenten wordt versterkt en ze daardoor ook beter gaan slapen. Voor dit onderzoek wordt zij begeleidt door dr. Niki Antypa, hoogleraar Philip Spinhoven (Leiden Universiteit), hoogleraar Annemieke van Straaten (VU Universiteit) en dr. Sascha Struijs. Hieronder stelt Laura zich verder voor.

LauraPape

Waar kom je vandaan en wat zijn je hobbies?

Ik ben Laura Pape, 26 jaar en opgegroeid in Berlijn in Duitsland. Ik woon nu sinds 3 jaar in Nederland, eerst in Amsterdam, nu in Utrecht. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, houd ik ervan om nieuwe recepten uit te proberen en ben ik graag creatief bezig (van waterverf tot pottenbakken). Afgelopen jaar heb ik ook een vaarbewijs gehaald voor motorboten en dat gebruik ik graag wanneer ik in Berlijn ben. Ik kom daar uit een plaatsje dat ook wel Neu Venedig (Nieuw-Venetië) wordt genoemd. Daarnaast neem ik graag deel aan groepslessen zoals yoga en spinning en vind ik een concert of festival op z’n tijd ook leuk.

Wat is je achtergrond?

Ik ben opgeleid als gezondheidswetenschapper waarbij gezondheidsbevordering en ziektepreventie de belangrijkste onderwerpen van mijn school en werkervaringen zijn geweest. In eerste instantie ben ik praktisch opgeleid aan de Hogeschool van Berlijn in Sport en Economie, waarna ik in Amsterdam een premaster en Master Gezondheidswetenschappen ben gaan volgen. Tijdens deze studie heb ik onder andere onderzocht hoe leefstijlveranderingen effect konden hebben op mensen met mentale problemen.

Waar gaat je BioClock project over?

In mijn project ga ik een e-health slaap en biologische klok interventie ontwikkelen die bedoeld is om universiteitsstudenten te helpen. Deze interventie zal worden geïmplementeerd op verschillende Nederlandse universiteiten. Veel universiteitsstudenten hebben problemen met hun slaap en dit kan mentale problemen veroorzaken of verslechteren. Met deze interventie hopen we deze problemen te voorkomen of te verbeteren. Ik zal dit onderzoek doen aan het bij de Klinische Psychologie op de Leiden Universiteit.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de biologische klok/chronobiologie?

Nadat ik mijn eerste jetlag had ervaren tijdens een vacatie naar Miami, wilde ik meer weten over dit fenomeen en met name waarom de jetlag nog erger was toen ik weer naar huis vloog. Dit triggerde mijn om meer te weten te komen over de biologische klok.

Wat zouden mensen over jou moeten weten?

Toen ik jong was, deed ik 12 jaar aan Shotokan karate op een hoog niveau in Berlijn. Toen ik de 3. Kyu behaalde (het level voor de zwarte band) ben ik gestopt. Ik vind mezelf niet iemand die snel opgeeft, maar dit was voor mij en anderen wel een bijzonder moment om te stoppen. Ik heb er geen spijt van maar ‘bijna-zwarte-band’ klinkt uiteraard niet zo mooi als dat je de zwarte band hebt behaald.

Voor contact met Laura, kun je haar mailen: l.m.pape@fsw.leidenuniv.nl


NWO logo



The BioClock Consortium is funded by the NWA-ORC programme of the Dutch Research Council (NWO; project number 1292.19.077).